21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMărirea salariilor, o nouă mineriadă

Mărirea salariilor, o nouă mineriadă

Majorarea salariilor din învăţământ cu 50%, decisă de parlament, a dat naştere unor războaie între importanţi lideri politici.

Premierul Tăriceanu a anunţat că „executivul nu este dispus să cadă în plasa acestor măsuri populiste adoptate de parlament, care pot să năruie ceea ce am acumulat în ultimii ani, în termen de creştere şi performanţă economică şi de creştere a nivelului de trai“. Această reacţie a premierului vine după ce ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, făcea un tablou sumbru al efectelor deciziei parlamentului, susţinând că măsura ar avea drept consecinţă, în acest an, „creşterea deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale în ultimul trimestru“. Atitudinea guvernului i-a determinat pe unii dintre liderii celorlalte partide să solicite demisia executivului.

 

„Majorarea nu poate viza o singură categorie“

 

Pe fondul acestor acţiuni, premierul Tăriceanu i-a mandatat pe miniştrii prezenţi la sfârşitul săptămânii trecute la întâlnirea de lucru să discute cu sindicatele din domeniile lor şi să facă un „apel la solidaritate“ în privinţa riscurilor pe care le implică majorările salariale.

„Nu putem spune că o astfel de măsură nu va avea implicaţii. Majorarea nu poate viza o singură categorie, ci ar pune presiuni de creşteri salariale atât în sectorul public, cât şi în cel privat“, a spus Tăriceanu.

Pentru 2008, salariile cadrelor didactice au crescut, în medie, cu 15%.

Referitor la majorarea de 9% a salariilor în învăţământ, Tăriceanu a precizat că aceasta a intrat în vigoare de la 1 octombrie. „Era în protocol de la începutul anului şi sunt deja asigurate resursele bugetare pentru această măsură“, a mai spus premierul. Tăriceanu a menţionat că nu se opune unor noi creşteri salariale pentru cadrele didactice, dar acestea trebuie să ţină cont de realităţile economice şi de sustenabilitate.

Premierul Tăriceanu a convocat sâmbătă miniştrii finanţelor, muncii, internelor şi educaţiei la o întâlnire de lucru pentru a analiza situaţia creată în urma adoptării legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice şi implicaţiile bugetare ale solicitărilor de măriri salariale.

 

Urmează o întâlnire cu Isărescu

 

De asemenea, primul-ministru a anunţat o întâlnire cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, pentru a analiza situaţia şi efectele deciziei parlamentului de a majora salariile profesorilor cu 50%.

„Trebuie să ţinem seama că, de la război, este cea mai mare criză financiară. România nu este afectată în mod direct, însă efectele indirecte nu s-au văzut încă. Avem semnale ce nu pot fi ignorate: leul a trecut de 3,9 (lei/euro)“, a spus Tăriceanu.

Primul-ministru a adăugat că sistemul bancar românesc este solid şi sănătos. „Am reuşit să creştem veniturile cetăţenilor, fie salarii, fie pensii, pentru că am avut cel mai înalt nivel de creştere economică din Europa, de 9%, faţă de o medie de 1% în alte state europene“, a mai spus Tăriceanu.

Declaraţiile premierului vin după ce, vineri, guvernatorul BNR atrăgea atenţia că majorarea salariilor necorelată cu productivitatea muncii ar putea duce la ratarea criteriilor de convergenţă pentru adoptarea euro, în urma unui mix de politici incoerente ce ar atrage accelerarea inflaţiei, deprecierea leului şi îndepărtarea investitorilor.

 

Buda cere demisia executivului

 

Preşedintele PD-L Cluj, Daniel Buda, cere, prin intermediul unui comunicat de presă, demisia cabinetului Tăriceanu şi a premierului, pentru că blochează intrarea în vigoare a legii care măreşte salariile profesorilor cu peste 50%.

Buda cere demisia guvernului şi a premierului Tăriceanu aducând ca argumente „ultimele ieşiri“ ale premierului şi încercările acestuia „disperate“ de a „bloca“ Legea privind majorarea salariilor profesorilor. Potrivit deputatului PD-L, executivul şi şeful său fac dovada „incompetenţei şi incapacităţii“ de a „gestiona problemele societăţii româneşti“, precum şi a „dispreţului“ faţă de profesori.

Buda l-a mai acuzat pe Tăriceanu şi de „nesimţire“ atunci când critică PD-L şi PSD pentru votul dat majorării salariilor profesorilor, „în condiţiile în care acest proiect de lege a fost votat în întregime de toţi parlamentarii PNL, inclusiv de ministrul educaţiei şi cercetării, Cristian Adomniţei“. Premierul Tăriceanu a acuzat PD-L şi PSD de „iresponsabilitate crasă“ pentru iniţiativa de a majora salariile profesorilor cu 50%, considerând, în schimb, că parlamentarii PNL au votat pentru actul normativ în urma „stării emoţionale“ care s-a creat în parlament din cauza celorlalte partide.

Tăriceanu a spus că ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a făcut o greşeală când a votat pentru majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% şi că ar fi trebuit să fie consecvent cu discursul susţinut înainte de vot de la tribuna parlamentului, când a explicat că majorarea nu este sustenabilă.

 

Creşterea salariilor, o aventură periculoasă

 

Avalanşa de creşteri salariale este o aventură politică foarte periculoasă, care înrăutăţeşte gradul de risc al României, întrucât nu va putea fi corectată, iar o majorare a impozitelor ar fi contraproductivă, a declarat Mişu Negriţoiu, directorul general ING Bank România.

„Putem spune că asistăm la o nouă mineriadă, a salariilor. Este o aventură electorală, care va avea impact negativ asupra românilor. Cei care se bucură acum vor fi foarte dezamăgiţi să vadă că nu au ce face cu banii pe care i-au primit“, a spus Negriţoiu, la un seminar organizat de ING. El a explicat că „avalanşa de creşteri salariale“ nu va putea fi corectată, întrucât va fi o cheltuială permanentă, care va afecta stabilitatea economică pe termen lung şi va înrăutăţi profilul de risc al României.

În ceea ce priveşte varianta majorării de taxe pentru a compensa cheltuielile suplimentare destinate fondurilor de salarii, Negriţoiu susţine că o astfel de măsură ar fi contraproductivă, mai ales că pentru 2009 se anticipează o încetinire a economiei până spre 3%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII